Ungdomskilden

Publisert av Samina Berntsen den

Hvor mange av dere elsker å spise?

Fra det øyeblikket vi blir født til du forlater dette livet har du en viss mengde livsenergi til disposisjon. Når lagret er tomt, er livet over. Siden det er uangripelig filosofisk faktum at mer av den energien kommer til å bli brukt opp i fordøyelsesprosessen enn i alle de andre prosessene til sammen, virker det da ikke klokere enn klokest å gjøre hva du kan for på en eller annen måte å redusere belastningen på den?

Livreddende enzymer – Hva er enzymer?

Enzymer er proteinkjemikalier og bærer av en essensiell energikilde som er nødvendig for en hver kjemisk reaksjon i kroppen.

Hvorfor trenger vi enzymer?

Bokstavelig talt trillioner på trillioner av kjemiske aktiviteter finner sted i kroppen din akkurat nå. Ingen av dem ville være mulig uten enzymer. Alt liv trenger enzymer for å holde seg i livet. Enzymer er liv. All oppbygning, reparering, eller vedlikehold av en eller annen del av kroppen, innvendig eller utvendig, involverer enzymer. Uten dem vil ingenting bli gjort. Livet ville slutte å eksistere. Den levende kroppen er under et stort press hver dag for å produsere det antallet enzymer som er nødvendig for at den skal drives effektivt.

Vi blir født med et visst antall enzymer i kroppen vår, og de fleste av oss slutter å produsere fordøyelsesenzymer i slutten av 20-årene. Med et kosthold som består av mye bearbeidet mat og ”død” mat, tappes disse lagrene og kroppen begynner å forfalle.

Stoffskifteensymer

Det er 2 typer enzymer du bør vite om. De første er stoffskifteenzymene. Siden nesten all aktivitet i kroppen avhenger av disse, kalles de ofte kroppens arbeidere. Uten disse ville du ikke kunne svelge, blunke med øynene, pumpe blodet rundt, puste inn og ut, eller forvandle mat til blod, muskler og ben. Du ville ikke kunne gå, snakke, eller noe som helst annet. Lymfesystemets aktivitet og dets arbeid for å holde deg frisk mens det fremdeles forebygger smerte og sykdom er som alle andre kroppslige funksjoner helt avhengig av stoffskifteenzymene. Vi vet alle hvor utrolig viktig kosthold er, for at vi skal få i oss næringsstoffer, vitaminer, mineraler, essensielle fettsyrer og aminosyrer som kroppen trenger, slik at den kan utføre alle sine funksjoner. Men uansett hvor fantastrisk kostholdet er, uansett hvor høy kvalitet det er på næringsstoffene vi gir kroppen, så betyr dette ingenting uten stoffskifteenzymer.

Her kommer det som er aller viktigst å vite om stoffskifteenzymer: KROPPEN KAN BARE PRODUSERE ETT BESTEMT ANTALL STOFFSKIFTEENZYMER. Finnes det ikke flere stoffskifte enzymer er livet over. Det kan sammenliknes med at du ved fødselen får et antall sum med penger, pengen skulle vare livet ut, og du kunne ta ut, men ikke sette inn penger. Du kunne enten være forsiktig med pengene og sørge for at de varte lenge, eller du kunne sløse med dem og tømme kontoen fortere. Slik er det også med stoffskifteenzymer. Det er et enkelt regnestykke. Jo flere stoffskifteenzymer du bruker opp desto opp, desto mindre frisk blir du og dess korte vil livet ditt bli. Jo færre stoffskifteenzymer du bruker opp, desto friskere vil du bli og desto lengre vil du leve. GJØR ALT DU KAN FOR Å SPARE PÅ STOFFSKIFTEENZYMENE DINE. Det er det beste du kan gjøre for å få bedre helse.

Matenzymer

Den andre typen enzymer er matenzymer. All mat som har vokst opp av bakken inneholder alle de enzymene som trengs for å bryte ned og fordøye maten i kroppen. Problemet oppstår når vi varmer maten. Selv lavere temperaturer enn det som skal til for å koke mat dreper alle matenzymene. Jeg vil gjerne understreke det en gang til. NÅR DU VARMER OPP MAT ØDELEGGER DU ENZYMENE SOM ER NØDVENDIG FOR Å BRYTE NED MATEN I KROPPEN DIN. IKKE BARE NOEN AV DE. ALLE! Det setter kroppen i en umulig situasjon. Magen er kroppens første prioritet. Men maten kan ikke bare bli liggende i magesekken. Den må håndteres med en gang. Problemet er at hvis maten er kokt, er enzymene som skulle ha gjort jobben borte. Det som skjer da er at kroppen setter i gang en prosess som gjør at den bruke stoffskifteenzymer til å fordøye maten istede. Hver gang du spiser kokt mat, reduserer du altså ikke bare kroppens arbeidsstyrke (stoffskifteenzymene), som renser og styrker kroppen din, men du stjeler fra den mekanismen som bestemmer hvor god helse du kommer til å få og hvor lenge du kommer til å leve. Ved å spise fermentert mat gir du kroppen din rikelig med enzymer!

Kategorier: Blogg