Syre-base balansen

Publisert av Samina Berntsen den

Moderne kost og livsstil kan føre til en opphoping av syre, ofte i de genetisk svakeste organene, som igjen kan føre til ubalanse og sykdom. En sur kropp, vil også si lavt oksygenopptak. Dette fører blandt annet til mindre energi og lager grobunn for svakt immunforsvar og sykdommer. Blir kroppen i PH-balanse, kan den bygge nytt, friskt blod som igjen gir deg bedre helse, energi og vitalitet. Innhold av syrer og baser i en væske angis i pH-verdier, vanligvisfra pH 0 ( svært sur) til pH 14 ( svært basisk). Balansepunktet, hvor syrer og baser nøytraliserer hverandre ligger på pH7. Blodets optimale pH ligger på 7, 365. 

Sykdomsfremkallende organismer får ikke fotfeste i en kropp som som har sunn pH-balanse. Ved å gjøre ditt indre miljø basisk, som det i utgangspunktet skal være, vil sopp, bakterier, parasitter m.m ikke ha grobunn. 

Årsaken til forsuringen er nedsatt funksjon i leveren, nyrer eller binyrer, noe som igjen kan skyldes feilaktig kost, overvekt eller undernæring. Det beste rådet for å få et mest mulig basisk miljø i kroppen er å spise matvarer med tilsvarende pH-verdier som frukt og grønt. 

Konsentrert grønn «supermat» som alfalfa, hvetegress eller alger og vann tilsatt sitron, hjelper kroppen til å bli mer basisk. det er også viktig at fordøyelsen fungerer som den skal. Fungerer den dårlig blir du nemlig sur i kroppen selvom du spiser så mye basedannende mat du klarer!

Enhver syre vi får i oss gjennom maten må nøytraliseres ved hjelp av basiske stoffer i kroppen. Det som først og fremst brukes er kalsium som finnes lagret i ben, ledd og blodkar. Spiser du derimot mye syredannende mat, som kaffe, sukker, mineralvann, egg, pasta og kjøtt kan dette føre til et konstant syreoverskudd som på sikt kan føre til avkalkning av skjelettet. 

Syre er gift for kroppen. Dette gjør at at kroppen danner frie radikaler som sliter på cellene og risikoen for kreft kan dermed øke. Jo surere miljøi kroppen, jo større sjanse er det for at organismene lider. Vi kan imidlertid hjelpe kroppen til å holde syre-base balansen i sjakk ved å spise mindre syredannet mat og mer basedannet mat:

Grønnsaker og sukkerfattig frukt med basedannende virkning:

Hvetegress, alfalfagress, byggress, skavgress

Hodesalat, vårsalat, spinat, gressløk, engsyre, kinakål, ediv, løvetannblader, valurt

asparges, artiskokker, bambusskudd, erter, sukkererter, snittebønner, hodekål, rødkål

løk, hvitløk, brokkoli, blomkål, savoykål, squash, rabarbrastilker, stangselleri

purre, vårløk, tomat, avokado, reddik

slangeagurk, pepperrot, gulrot, røbeter (rå)

lime, sitron, grapefrukt, vannmelon, kirsebær, banan

Basedannende kornsorter og belgfrukter:

Hvite bønner, linser, limabønner

Basedannende nøtter, kjerner og frø:

mandrer, karvefrø, fennikelfrø, spisskarvefrø

Fettstoffer:

Olivenolje, linfrøolje, nattlysolje

Vann:

Rikelig med vann er helt avgjørende for å skape en sunn syre-base balanse i kroppen! 

Syre-base balansens betydning for de forskjellige organene i kroppen:

Nyrene/ blæren:

Forsuring kan medføre tilbakevendende blærekatarr, soppdannelse i kjønnsorganer

Magen:

via mageslimhinnen prøver kroppen å bli kvitt noe av syreoverbelastiningen. Vi opplever det gjerne som sure oppstøt og halsbrann. Over tid kan dette føre til at slimhinnen overbelastes av sin egen syre og slutter å fungere. I værste tilfelle kan det oppstå magesår hvis magen ikke lengre klarer å beskytte mot syren. 

Tarmen:

Surt tarminnhold han føre til betennelse i tykktarm og tynntarm, for eksempel kolitt, Crohns sykdom. 

Huden: 

Lave pH-verdier i huden kan føre til eksem, kløe og tørr hud. Økt håravfall er et vanlig tegn på forsuring. Økt produksjon av vanlige klebende svette, ofte om natten, kan også være et tegn på forsuring. 

Muskler, ledd og knokler:

Overalt hvor det finnes surt miljø kan det oppstå smerte. Ofte er det musklene, leddene og knoklene som rammes. Mange fibromyalgi-liknende symptomer har ofte kronisk forsuring. Dette skyldes at når blodet får syreoverskudd sendes dette til bindevevet og gjør musklene våres stive. 

Hjertet: 

Sviktende hjertefunksjon kan ofte forårsakes av kraftig forsuring. 

Blodet: 

Den optimale pH-verdien i alt biologisk vev befinner seg i det lett alkaliske (basiske) området 7,28-7,45. Forsuring i blodet kan vise seg ved at man mangler mineralene kalsium, magnesium, kalium og mangan. 

Kategorier: Blogg