Schisandra for strålende hud

Publisert av Samina Berntsen den

Kinesiske kvinner har lenge visst å lovprise Schisandra. Særlig kvinnene i keiserens hoff, og andre kvinner som praktiserte skjønnhetens kunst, elsket Schisandra på grunn av urtens skjønnhetsfremmende kvaliteter. Men både menn og kvinner brukte den til å oppnå større styrke og årvåkenhet. Schisandra er et sikkert og kraftfullt tonikum som også virker mildt beroligende, og har smertelindrende egenskaper.

Hvis urten brukes sammenhengende i 100 dager eller mer, sies det at Schisandra renser blodet, styrker hukommelsen, virker foryngende på nyreenergien (som særlig gir seg utslag på seksualfunksjonen hos både kvinner og menn), og kan gjøre huden strålende vakker. Schisandra er i utbredt bruk for å forskjønne huden og beskytte den mot solens og vindens skadelige virkning. På grunn av Schisandra astringerende virkning, vil huden holde på fuktigheten og forbli vakker. Urten har alltid vært populær blant rike menn og kvinner i Kina på grunn av denne ungdomsbevarende og foryngende effekten.

Det kinesiske navnet på planten forteller oss en hel del om kvalitetene til denne urten. Wu wei zi betyr ”frukt med fem smaker”. Schisandra besitter alle de fem klassiske smakene (sur, bitter, søt, skarp og salt) og med det essensen til alle de fem grunnleggende energiene (tre, ild, jord, metall og vann). Schisandra har dessuten innvirkning på alle de 12 meridianene i kroppen.

Denne urten er betraktet som et av de beste styrkemidlene for sinnet. Den brukes for å skjerpe konsentrasjonen, til å gi bedre hukommelse og øke oppmerksomheten. Men ulikt koffeinholdige stimuli, vil ikke Schisandra kunne gi nervøse reaksjoner. Noen personer vil oppleve Schisandra som mildt beroligende samtidig som man forblir årvåken.

Schisandra virker avgiftende

Schisandra er en av de primære avgiftende urtene i kinesisk urtemedisin, og den hjelper særlig til med å avgifte leveren. Dessuten tror man at når man inntar Schisandra regelmessig, er det mulig å fjerne giftstoffer fra kroppen før de har sjanse til å gjøre nevneverdig skade. Særlig alkohol-ekstrakter av Schisandra antas å beskytte leveren for skader av giftstoffer. Urten både fremmer regenereringen av levervev og syntesen av proteiner og nukleinsyrer. Det er antatt at Schisandras leverbeskyttende effekt i tillegg skyldes dens evne til å regenerere mitokondriene i levercellene. Den kan også øke styrken til cellemembranene, og dermed minske deres gjennomtrengelighet, noe som fører til mindre lekkasje av enzymer ut i blodstrømmen.

Kategorier: Blogg