Matintoleranse

Publisert av Samina Berntsen den

Hvis du hadde spist samme mat hver eneste dag i årevis, ville du i mange tilfeller blitt overfølsom mot nettopp den maten du spiste. Det kalles matinntoleranse. Og vanligvis er maten vi føler et sug etter den samme som fører til matinntorelanse, Det er en ondt sirkel.

Hvis du lider av matinntoleranse, har kroppen nedsatt immunrespons. Det vil si at det kan inntreffe mange timer eller dager etter at den aktuelle matvaren er inntatt. Bivirkningene fra disse matvarene kan være alt fra irritabel tarm til hudlidelser, sår i munnhulen, crohns sykdom(betennelse i fordøyelse kanalen) kolikk og lite ernergi- for å bare nevne noe. Det er ikke alltid så enkelt å legge merke til. 

Men matinntoleranse kan ha direkte innvikning på opptaket av næringstoffer, fordøyelsen og vekten. Vanlige matvarer som hvete, meieriprodukter, sukker og mais er kjent for å trygge matinntoleranse, ganske enkelt fordi mange av oss spiser for mye av disse matvarene uansett. Disse matvarene brukes også mye i ferdigmat, så det er lett å bli matinntolerant i våre dager, særlig hvis du spiser for mye kjemisk endret og bearbeidet mat. Når du spiser mat som du er inntolerant mot hver dag, fører det til en langsom senking av forbrenningen.

Fordøyelsen og enzymfunksjonene hemmes, noe som innebærer at kroppen din ikke vil bryte ned fettet godt nok.

Det å spise samme mat hver dag, begrenser du inntaket av viktige næringstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Mitt beste råd er : spis variert kosthold. Hvis du spiser en matvare idag, kan du prøve å la være å spise den neste 2 eller 3 dagene. På denne måten kan du forebygge matinntoleranse.

Kategorier: Blogg