Lyst til å være ung litt lenger? – spis spirer!

Publisert av Samina Berntsen den

Spirer har en lang medisinsk og ernæringsmessig historie. Leger i det gamle kina foreskrev spirer som behandling for mange tilstander for 5000 år siden. Spire er unge grønne planter som spirer fra frø av nesten alle levende vekster. Du kan lage spirer fra nøtter, frø, bønner, korn og forskjellig typer gress som byggress og hvetegress. Noen av de vanligste spirene er alfalfa, reddik, kløver, solsikke eller brokkoli for bare å nevne noen få

Spirer er ernæringsmessig superstjerner. De har høyt innhold av konsentrerte antioksidanter som bekjemper skader forårsaket av frie radikaler. Frie radikaler er stoffer som produseres i kroppen og skader cellevev som fremskynder aldringsprosessen.

Spirer inneholder også masse vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer og fiber så vel som to aldershemmende bestanddeler – RNA og DNA (Nuklein syrer) som bare forekommer i levende celler og bidrar til å holde kroppen sterk og frisk.

Alfalfa, reddik, brokkoli, kløverspirer inneholder mange plantekjemikaler som beskytter oss mot sykdom. Planteøstrogen i disse spirene fungerer som ”svake” østrogener som okkuperer østrogenreseptorer på celler i kroppen og blokker slik mot kreftfremkallende østrogenhemmende xonoøstrogener som spres i miljøet.

Mange kvinner produserer for lite progesteron når de nærmer seg overgangsalderen til at det blir balanse mellom de to hormonene progesteron og østrogen. De ender derfor opp med å ha for mye av sitt eget, naturlige østrogen som kan gi dem smertefulle og vanskelige menstruasjoner med påfølgende humørsvingninger. I tillegg kan de også legge på seg og til og med få muskelknuter i livmoren. Kvinner i slike situasjoner kan stor nytte av å spise spirer. Planteøstrogenene motvirker utvikling av benskjørhet. Det er også nyttig for å redusere hetebølger, menopause ,PMS og fibrosystiske brystsvulster.

Slik lager du dine egne spirer

Du kan bokstavelig talt få alle frø, korn eller belgfrukter til å spire i ditt eget kjøkken. Den enkleste måten å gjøre det på, er å kjøpe et spiresett og helle vann over spirene. Prøv for eksempel alfalfa, kløver, mungbønner eller brokkolifrø. Du kan også ta et stort Norges glass, noen frø eller bønner, frisk vann og et stykke osteklede.

· Skyll frøene godt, legg frøene i glasset og dekk med noen centimeter med kokt vann. Dekk med klede festet med gummistrikk og la det stå natten over på et lunt og mørkt sted.

· Neste dag skylles frøene i frisk vann, ellers vil frøene råtne. Sett glasset mørkt igjen. Gjør dette to ganger om dagen til frøene begynner å spire. Sett glasset i 45 graders vinkel for at spirene kan vokse oppover i glasset.

· Sett glassene i en solfylt vinduskarm for at spirene kan få et ekstra energikick. Spis spirene eller lagre dem i en lufttett beholder i kjøleskapet. Spirene holder seg i kjøleskapet i to til tre dager. Spirer er godt i alle salater, som pynt eller bare rett i munnen.

Kategorier: Blogg