Kimchi – Verdens sunneste mat
Kimchi er Koreansk og påståes å være «verdens sunneste mat». Og det er ikke uten grunn at koreanerne sier «kimchi» istedetfor cheeze når de tar bilder av hverandre!!! De spiser store mengder kimchi og det serveres til så og si alle måltider – alene eller sammen med ris eller nudler. Kimchi brukes også i alt fra supper til pannekaker – og til og med som topping på pizza og hamburger.

Jeg sørger forøvrig for å få i meg fermentert mat til alle måltider nå og har kunnet si farvel til kostbar probiotika fra butikken – Kimchi er tettpakket med vitaminer – men viktigst av alt inneholder den de gode probiotiske bakteriene som finnes i all fermentert mat. Jeg nøyer meg med å spise litt fra glasset hver dag.
Slik lager du Kimchi
Ingredienser:
1 kinakål, hakkes eller deles i mindre biter (koreanerne fermenterer noen ganger også hele kinakål)
1 reddik, skrelles og skjæres i strimler (den store hvite ca 30 cm lang)
1 gulrot, grovraspes
1 ss havsalt (jeg bruker Helios sitt finmalte havsalt til all fermentering)
3 ss hakket ingefær
1 hel hvitløk
1 bunt vårløk skjæres i passe tynne strimler (se bilde)
1 hel rød fersk chili, ta ut frø og skjær i små biter. Ønsker du en sterkere kimchi kan du ha i mer chili eller beholde frøene. Den ble ikke spesielt sterk etter min smak.
Noe søtt: 1 ss rå honning.
1 dl kokt, avkjølt vann
pakke med Caldwell kulturstarter

Fremgangsmåte:
Vask kinakålen og del den i 4. Kast dårlige deler av kålen. Del i biter/strimler. Vask reddiken, skrell og strimle den. Ha reddik og kinakål i en stor bolle. Strø over saltet. Bland godt. Bruk hendene nå og klem saltet godt inn i grønnsakene og etterhvert vil du merke at vannet slipper i grønnsakene. . . Nå legger du ingefær, chili, det søte (sukker eller dadler eller honning eller annet), fiskesaus, hvitløk og 1 dl vann med kulturstartern. Dette skal marineres inn i grønnsakene. Bland kål, reddik, vårløk og gulrot godt inn i blandingen. Så trykker du massen ned i et stor glass. Litt av gangen slik at det ikke blir så mye luft mellom grønnsakene. Bruk knyttneven og press ned. Ikke la glasset bli for fullt, da vil det renne over under gjæringen. Jeg brukte Norgesglass som du ser på bildet. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og et lokk oppå der og la glasset stå på et lunt sted (kjøkkenbenken eller i boden) opptil en uke. Etter 1-2 dager kan du sjekke om det har begynt å boble. Lukter det surt er den ferdig (gjerne etter 3-7 dager). Deretter setter du glasset med lukket lokk i kjøleskapet hvor den vil fortsette å fermenteres og blir bedre og bedre. Den kan holde seg i flere måneder i kjøleskapet.