Hva skjer hvis blodsukkeret ikke er stabilt
Hvis vi spiser for mye karbohydrater i forhold til fett og proteiner i et måltid, stiger blodsukkeret. Kroppen reagerer med å pumpe ut insulin for å senke blodsukkeret til et lavere nivå som hjernen kan tolerere og fungere på. Deretter synker blodsukkeret igjen, men det blir for lavt. Slike blodsukkersvingninger er en stor belastning/stress for kroppen.

Effekten av høyt blodsukker (kalt hyperglykemi) er:
• Antioksidantene hindres i å gjøre jobben sin
• Blodkar, hud og ledd stivner
• Øyelinsene blir uklare
• Du kan få nerveskader i føttene/nedsatt blodgjennomstrømning
• Lungevevet stivner
Effekten av høyt insulinnivå er:
(Insulin pumpes ut i blodet når blodsukkeret er for høyt)
• Blodet og åreveggene blir tykkere – kan medføre høyt blodtrykk
• Mye fett i blodet (triglyserider)
• For mye av det dårlige LDL kolesterolet. For lite av det gode HDL kolesterolet.
• Økt celledeling
• Mye frie radikaler/oksidativt stress
• Åreforkalkning
• Lite antioksidanter som naturlig skulle ha motvirket de frie radikalene
Effekter av lavt blodsukker er:
(Insulinet bidrar til at blodsukkeret synker raskt, men dermed blir det for lavt)
• Hodepine /tretthet/akutt tretthet/migrene
• Svimmelhet/ skjelvinger
• Kaldsvetting
OBS: siden du spiser deg til høyt blodsukker nivå – kan du også spise deg til normalt blodsukker nivå!