Hudens viktigste funksjoner

- Beskyttelse: En anatomisk barriere mot patogener og skader mellom det indre og ytre miljø. Langerhans-celler i huden er en del av det adaptive immunsystemet.
- Følelse: Huden inneholder en rekke nerveender som reagerer på varme og kulde, berøring, trykk, vibrasjon, og vevskade; se somatosensoriske system og haptics.
- Varmeregulering: Huden inneholder en blodtilførsel langt større enn dens behov, noe som tillater nøyaktig styring av energitapet ved utstråling, konveksjon og konduksjon. Utvidede blodårer øker blodgjennomstrømning og varmetap, mens innstrammede blodårer i stor grad reduserer blodstrøm og bevarer varme.
- Kontroll av fordampning: Huden gir en forholdsvis tørr og semi-ugjennomtrengelig barriere mot væsketap. Tap av denne funksjonen bidrar til massive væsketap ved brannskader.
- Estetikk og kommunikasjon: Andre ser vår hud og kan vurdere vårt humør, fysiske tilstand og attraktivitet.
- Lagring og syntese: Huden virker som et lagersenter for lipider og vann, så vel som et middel for syntese av vitamin D ved innvirkning av UV på visse deler av huden.
- Utskillelse: Svette inneholder urea, men konsentrasjonen er 1 / 130 som urin, derav er utskillelse av svette en sekundær funksjon i forhold til temperaturregulering.
- Absorpsjon: Celler som omfatter de ytterste 0,25 til 0,40 mm av huden er nesten utelukkende næret av oksygen fra luften på utsiden av kroppen, selv om dens bidrag til vår totale oksygenopptak kan virke ubetydelig. I tillegg, kan medisin og ernæring administreres gjennom huden ved salver eller ved hjelp av klebemiddellapp, slik som nikotinplaster eller iontoforese og andre typer patcher. Huden er et viktig område for transport i mange andre organismer. Huden tar opp inntil 60 % av det vi tilfører den, så bevissthet rundt hva man påfører huden er derfor svært viktig.
- Vannresistens: Huden virker som en vanntett barriere slik at essensielle næringsstoffer ikke blir vasket ut av kroppen.