Har du østrogendominanse?

Publisert av Samina Berntsen den

Helse er i sin essens et spørsmål om balanse i kroppens systemer. Det gjelder både på det materielle og energimessige plan. Hjernen har den overordnede styringen og kontrollerer alle systemene. Dette er særlig tydelig når det gjelder hormonene i kroppen. De styrer oss enten vi vil eller ikke. Hormonene dannes og nedbrytes – kroppen lager hormoner selv, til dels av andre hormoner. Derfor er noen viktigere enn andre. Når de lages i kroppen kalles de naturlige. Hormonene er svært spesifikke. De kan bare ha effekt dersom de fester seg til sine mottagersteder (reseptorer). Når et hormon fester seg der det skal, vil cellen få de ønskede instruksjonene. Naturlige hormoner vil nedbrytes og utskilles som ufarlige stoffer. Av dette burde det være innlysende at balanse kun kan oppstå, når hormonene er naturlige. Kroppen kan ikke lage andre hormoner av fremmede hormonsubstanser, og de kan heller ikke nedbrytes som de naturlige. Derfor vil fremmede hormonhermere lage uønskede bivirkninger, og de vil forstyrre balansen av de naturlige.

Bruk av hormontillegg

Det er over 200.000 kvinner i Norge som benytter behandling med hormoner i forbindelse med overgangsalderen. De mest brukte preparatene består av en kombinasjon av østrogen og gestagen. Østrogenene er naturlige, mens gestagenene er fremmede og hermer det naturlige hormonet progesteron. Det vil si at de har noen av effektene til progesteronet (de beskytter livmorslimhinnen mot kreftutvikling), men i tillegg vil de forstyrre det naturlige hormonet, fordi de blokkerer dets reseptorer, kan ikke nedbrytes på naturlig måte og har mange bivirkninger. Mange leger tror at gestagener er progesteron. Det er en sørgelig feilslutning.

Menopausen

Ved overgangsalderen synker produksjonen av østrogen. Det gjør at menstruasjonen uteblir. Det er altså ingen feil fra naturens side at østrogenproduksjonen går ned. Produksjonen stopper i eggstokkene, men utover i klimakteriet overtar kroppens fettvev og produserer tilstrekkelige mengder østrogen. Når en kvinne menstruerer er det et tegn på at hun har nok østrogen. Det er således kun en ide og basert på myter uten viteskapelig grunnlag at symptomene omkring overgangsalderen skyldes mangel på østrogen. Likevel vil mange kvinner som nærmer seg overgangsalderen (symptomene kan dog opptre mange år før), med symptomer som ømme og hovne bryster, hevelse av kroppen, vektøkning (særlig rundt hofter og lår), irritabilitet, håravfall, søvnplager og nedsatt libido, av legen få en hormoncocktail som består av store mengder østrogen pluss gestagen. Det har vist seg å være en farlig blanding. De siste to årene er resultatene av flere undersøkelser kommet som forteller dette. Den siste ble presentert sommeren 2002 og fastslo at kvinner som tok denne blandingen av hormoner, økte risikoen for brystkreft, hjerneslag og hjerteinfarkt så mye at behandlingen ikke lenger kunne anbefales. Denne siste undersøkelsen slo også i hjel myten om at østrogen hjelper på hjertekarsykdommer.

Mange kvinner som tok eller hadde tatt disse hormonene ble naturlig nok svært engstelige etter disse siste oppslagene i media. Dessverre hadde ikke media eller konvensjonell medisin noen råd å gi om alternative behandlingsformer som for eksempel med naturlig progesteron.

Den naturlige produksjonen av progesteron

Progesteron er et av sexhormonene som testosteron og østrogen. Progesteronet er kjønnsnøytralt til forskjell fra østrogen og testosteron. Progesteron dannes for det meste i eggestokkene, men i tillegg blir mindre mengder laget i de Schwannske celler i hjernen (de produserer myelin som er isolasjonen rundt nervetrådene), i nerveceller og i binyrene. Under et svangerskap blir store mengder produsert i livmorkaken.

Under en normal menstruasjonssyklus på 28 dager vil eggløsningen komme på dag 14. Da starter produksjonen av progesteron, og den varer frem til menstruasjonen. Produksjonen av progesteron er derfor syklisk, mens østrogen produseres under begge faser før og etter eggløsningen.

Progesteronet er lavt

Ved å bruke spytt som målesubstrat fant forskerne ut at det hormonet som ofte viste lave verdier, var progesteron. Til sin forbauselse fant de at kvinner helt ned i tyveårsalderen hadde menstruasjoner uten eggløsning. Da produserer de østrogen, men ikke progesteron. Det baner vei for en ubalanse mellom disse to viktige hormonene og kvinnene utvikler et syndrom som kalles østrogendominanse. (Dr. Lee er en internasjonal ekspert på behandling med naturlige hormoner og har skrevet flere bøker om emnet). Basert på målinger i spytt kan man anta at så mange som 50 prosent av alle kvinner over 35 år produserer for lite progesteron. Dette skjer altså mange år før menopausen, mens kvinnene fremdeles har menstruasjon. Det er svært ofte disse kvinnene som blir tilbudt blandingen av østrogener og gestagener – østrogen som de ikke trenger (de menstruerer) og gestagen som ikke kan erstatte progesteron. Hvorfor får de ikke det hormonet som de mangler? Jeg tror det er fordi det har gått i glemmeboken blant leger.

 Østrogendominanse. Mange kvinner vil kjenne seg igjen fra følgende symptomer:

 • Ømme og hovne bryster
 • Hevelse av kroppen
 • Vektøkning
 • Engstelse, ofte med nedstemthet
 • Tørre øyne
 • Tretthet
 • Lavt libido
 • Hodepiner
 • Lavt blodsukker
 • Allergier
 • Uregelmessig mens
 • Klumper i brystene
 • Økt levring av blodet (fare for blodpropp)
 • ·Kalde hender og føtter
 • Søvnløshet
 • Humørsvingninger
 • PMS
 • Polycystiske eggstokker
 • Lavt stoffskifte
 • Muskelknuter i livmor

Hovedgrunnen til alle disse symptomene er at progesteronet er blitt for lavt i forhold til østrogen. Progesteron er et slags balanserende hormon i kroppen. Det både stimulerer østrogenets gode virkninger og kontrollerer dets farlige effekter. Progesteron er det viktigste hormonet som kan balansere og holde østrogenet under kontroll.

Østrogendominanse oppstår når østrogenet er for høyt i forhold til progesteron. Det kan ha mange årsaker

Årsaker til lavt progesteron. Den vanligste årsaken er nok stress. Det stilles store krav til kvinnene i moderne tid. De skal helst passe en jobb i tillegg til barn, mann og hus. Det fører til et press på binyrene som lager stresshormonet kortisol. Ved høyt stress kreves det at kortisolproduksjonen øker. Kortisol har en viss antieffekt på progesteronet og blokkerer dette. Stress vil altså påvirke eggstokkene som på en måte blir trette. Bruk av p-piller vil også virke negativt inn på eggstokkenes produksjon av progesteron. Ved måling i spytt har man funnet at mange kvinner lider av luteal insuffisiens – det vil si at eggstokkene enten ikke produserer et egg (da dannes det ikke progesteron), eller at produksjonen er for kortvarig (ikke 14 dager, men kanskje bare 4 eller 10), eller at produksjonen generelt er lav. Alt dette baner veien for symptomene på østrogendominanse. 

Kategorier: Blogg