Fiber i kosten fjerner overskudd av østrogen

Publisert av Samina Berntsen den

Fiber eller kli er ufordøylige plantematrialer som passerer gjennom tarmkanalen.  På denne veien har det viktige ryddevirkninger og kan også absorbere avfallsprodukter i tykktarmen. Mennesker som spiser fiberrik mat har lavere hyppighet av alle typer kreft, spesielt tykktarmskreft.

Veggen i planteceller er vår kilde til fiber i maten. Fiber er ikke bare en slags børste som gjør at tarmpassasjen går raskere, det virker også som en viktig kilde for næringsstoffer for kroppen og for de» snille» bakteriene som lever i tarmen. Cellulose som finnes i de fleste plantene, binder væske i tarmen. Det gjør at uttømningen går raskere og lettere. 

Fiber i kosten fjerner også overskudd av østrogen fra kroppen. Etter at østrogenet har gjort jobben sin i cellene går det tilbake til blodet. Der fraktes til leveren som omdanner det til inaktiv østrogen.  Disse sendes så ut med gallen ned i tarmen. Der finnes det bakterier som endrer disse inaktive østrogene tilbake til aktivt østrogen,  som derfor igjen kan gå tilbake til blodet. Fiber absorberer både aktiv og inaktiv østrogen og hindrer  tilbakeabsorbsjonen. Å fjerne østrogen på denne måten demper presset fra for mye østrogen. 

Kategorier: Blogg