Er kroppen din sur

Publisert av Samina Berntsen den

Moderne kost og livsstil kan føre til en overopphopning av syre, ofte i de genetisk svakeste organene, som igjen kan føre til ubalanse og sykdom. En sur kropp, vil også si lavt oksygeninnhold. Dette fører blant annet til mindre energi og lager grobunn for sykdommer. Blir kroppen i pH-balanse kan den bygge nytt,  friskt blod som igjen gir deg helse, energi og vitalitet..

Innhold av syrer og baser i en væske angis i pH- verdier, vanligvis fra pH 0 (svært sur) til pH 14 (svært basisk.). Balansepunktet, hvor syrer og baser nøytraliserer hverandre, ligger på pH 7. Blodets optimale pH ligger på 7,365.

Sykdomsfremkallende organismer får ikke fotfeste i en kropp som har en sunn pH-balanse.Ved å gjøre ditt indre miljø basisk, som det er ment å være, vil sopp, bakterier, parasitter m.m. ikke ha grobunn.

Årsaken til forsuringen er nedsatt funksjon i lever, nyrer eller binyrer, noe som igjen kan skyldes feilaktig kost,  overvekt eller underernæring. Det beste rådet for å gjøre kroppen mindre sur, er å tilføre den mer av de matvarene som gir en basisk reaksjon ~ først og fremst frukt og grønnsaker. Konsentrert grønn «supermat» som alfalfa, hvetegress eller alger, vann tilsatt ferskpresset sitron , hjelper kroppen til å bli mer basisk. Det er også viktig at fordøyelsen er bra. Fungerer den dårlig, blir du nemlig sur i kroppen, selv om du spiser aldri så mye basedannende mat.

Enhver syre vi får i oss gjennom maten, må nøytraliseres ved hjelp av basiske stoffer i kroppen. Det som først og fremst brukes, er kalsium, som finnes lagret i ben, ledd og blodkar. Spiser du mye syredannende mat, som sukker, kaffe, mineralvann, egg, pasta og kjøtt, fører dette til et konstant syreoverskudd som på sikt kan føre til en avkalkning av skjelettet. 

Vi spiser i dag ca 80% sur kost og 20% basisk kost, det burde vært omvendt. Spiser vi for sur kost over tid klarer ikke kroppen selv å beholde en riktig syre-base balanse. Det blir overskudd av syre i kroppensom lagres på steder hvor vi ofte ellers også har problemer som i bindevev, ledd og muskle.

GRØNNSAKER OG SUKKERFATTIG FRUKT MED BASEDANNENDE VIRKNING: HVETEGRESS, ALFALFAGRESS, BYGGRESS, ,
HODESALAT, VÅRSALAT, SPINAT, GRESSLØK, KINAKÅL, ENDIV, , 
ASPARGES ARTISKOKKER, BAMBUSSKUDD, ERTER, SUKKERERTER, SNITTEBØNNER, HODEKÅL, RØDKÅL, 
LØK, HVITLØK, BROKKOLI, BLOMKÅL, SAVOYKÅL, SQUASH, STANGSELLERI, PURRE, VÅRLØK, ASPARGES, TOMAT, ADVOKADO, REDDIK,
SLANGEAGURK, PEPPERROT, GULROT, RØDBETER (RÅ),
LIME, SITRON, GRAPEFRUKT, VANNMELON, KIRSEBÆR, BANAN (UMODEN). 

BASEDANNENDE KORNSORTER OG BELGFRUKTER:
HVITE BØNNER, LINSER, LIMABØNNER, 

BASEDANNENDE NØTTER, KJERNER OG FRØ:
Mandler, , Fennikelfrø, Spisskarvefrø.

FETTSTOFFER (ferske kaldpressede oljer):
Olivenolje, Linfrøolje, Nattlysolje. 

VANN
Rikelig med rent vann er helt avgjørende for å skape en sunn syre-base balanse og en sunn kropp. 
Kroppen består av 70 % vann – blodet av 94%  – og vi bør tilføre den rikelig med denne grunnleggende 
komponenten. Det omfatter også matvarer med høyt vanninnhold.   

Ting du bør unngå:
Sukker av alle slag, 
Raffinerte og bearbeidede matvarer, 
Enkelte karbohydrater som hvitt mel, polert ris og mais 
Meieriprodukter,
Salt (kun havsalt eller himalaya salt) og kjøtt

Kategorier: Blogg