Acai – Livets tre!

Publisert av Samina Berntsen den

Tenk deg at det dypt inne i Amazonasjungelen finnes en superfrukt; et bær som inneholder 30 ganger så mye antioksidanter som vindruer og mange ganger så mye som blåbær! I tillegg inneholder frukten livsviktige sunne fettsyrer og en rekke vitaminer og mineraler – alle i høye doser. I Brasil har ikke bare indianerne alltid sverget til Acai (uttales a-sej-i med trykk på siste stavelse), men også idrettsutøvere og fysisk aktive, fordi bæret styrker musklene og skjelettet samtidig som det øker prestasjonsevnen. Og nå er Acai på full fart inn i Europa!

Acai-bæret vokser på palmer i Brasils regnskoger som de innfødte kaller ”livets tre”. Bærene er spekkfulle av næringsstoffer og det fins ingen næringsprodukt som kan skilte med de samme egenskapene som Acai. Kliniske studier har vist at dette lille bæret er en av de mest næringsrike og kraftfulle næringskilder i verden og den beste av alle ”superfrukter”. Smaken kan minne om krydret sjokolade og blåbær, som kan forklare den enorme populariteten. Skjult innenfor sitt lilla pigment, er der en kraft som gjør den til naturens perfekte helsefrukt. Acai er pakket full av antioksidanter, aminosyrer og essensielle fettsyrer. Dette gjør Acai til det perfekte kosttilskudd for en lang og sunn livsstil.

berries and acai powder

Acai inneholder et bemerkelsesverdig høyt innhold av antioksidanter som bidrar til å bekjempe aldring og sykdom. Bæret har opptil 7 ganger mer antioksidanter enn blåbær og er påvist å være det næringsmiddelet i verden med størst innhold av antioksidanter. I tillegg inneholder det opptil 33 ganger mer antocyanin (type antioksidant) enn et glass rød vin. Det har også høyt innhold av vitamin A, B, C og E, omega 3, 6 og 9, fiber, kalsium, kalium, magnesium og jern. Det er få næringskilder kan skilte med et så spekkfullt næringsinnhold og mengder med naturlig energi.

I USA så er Acai for lengst utnevnt til det ultimate ”Superfood”. Kjendiser drikker det og legestanden anbefaler det. Ingen ringere enn Oprah Winfrey og hennes leger har lovprist dette saftige bæret og utropt det til førstevalget innen helsekost i dag. Acai er blitt en farsott i løpet av kort tid i USA og er allerede blitt en del av den daglige kosten til svært mange helsefokuserte mennesker verden over. I hundrevis av år så har Acai vært den primære næringskilden for innfødte i deler av Amazonas. En nylig studie i Brasil viste at hos befolkningen knyttet til Amazonas så utgjør Acai i dag hele 42 % av det totale matinntaket i vekt.

Om bæret

Frukten Acaí er en liten rund steinfrukt med en omkrets på ca 2-3 cm i diameter. Dets utseende minner mye om store blåbær, men mengden fruktkjøtt er mindre. Det er det ikke mye av bærene som er fruktkjøtt, dette på grunn av at bæret har en stor stein, som utgjør rundt 80 % av frukten. Et modent bær er mørkt lilla, som kommer av bærenes høye innhold av antocyaniner (antioksidanter). Bærene vokser på palmer i store klaser med opp til 900 bær. Frukten høstes to ganger i året. Açaí palmen vokser fra sørlige Belize og hele veien ned til Brasil og Peru. Den trives best i sumpmarker og flodpartier. Palmen blir omkring 25 meter høy og fra dets topp kan man tydelig se Açaíbærene på utstikkende grener. Hver palme produserer i gjennomsnitt 20 kilo frukt per år. I store deler av Amazonas er det faktisk disse høye Açaípalmene som danner regnskogens løvtak og beskytter andre planter mot den solen.

Historien om Acaígår tusentalls år tilbake i tid, men ikke før på 1990-tallet ble det introdusert for den vestlige verden. De første menneskene som brukte bæret var medlemmer av de ulike stammene som fantes omkring i jungelen i Amazonas. Urbefolkningen forstod tidlig at Acaíbæret bar på utrolige fordeler når det kom til god helse, og derfor også brukt som botemiddel for diverse sykdommer. De kalte palmene som Acai kommer fra ”livets tre”.

Kategorier: Blogg